Skrevet av Sverre den 02.06.2009

Forbud mot lenking uten tillatelse?

Blogging, nett og media 0 kommentarer

Det går ikke lenge mellom hver gang vi får et nytt eksempel på at norsk (og forsåvidt store deler av verdens) lovverk og rettspraksis er håpløst utdatert i forhold til dagens distribusjon av informasjon. Siste skudd på stammen er en dom i Oslo tingrett mot Melwater Media. Digi.no melder at Melwater er dømt for brudd på opphavsretten gjennom å tilby en tjeneste med lenker til artikler som inneholder spesielle søkeord. Det som gjør dette til et brudd på opphavsretten er tydeligvis at Melwater mellomlagrer sidene for å analysere dem.

Det skal altså være ulovlig å indeksere nettsider og lenke til dem? Artikkelen trekker paraleller til Google, som gjør nesten nøyaktig det samme. Gjør ikke jeg nesten akkurat det samme nå også? Min nettleser mellomlagrer disse sidene på min datamaskin, og jeg går igjennom dem og lenker til deler jeg tror vil være interessante for lesere av denne bloggen. Dette er jo forsåvidt småskala manuell indeksering av norske nettaviser. Må jeg nå spørre Klareringstjenesten om lov til å gjøre dette? Heldigvis er dette ikke-kommersiell virksomhet all den tid jeg enda ikke har noen annonser på bloggen min..

journalisten.no kaller Bjørn Åge Mossin dette en “full seier for opphavsretten”. Dette blir etterfulgt av en svært interessant kommentar-diskusjon med Anders Brenna fra Teknisk Ukeblad som ikke ser på dette som noen stor seier.

Det store spørsmålet som gjenstår for min del: Hvorfor vil nettavisene hindre tjenester som skaffer dem større trafikk? Vil de nå også stenge Googles crawlere ute fra sine sider så de hindrer at folk kommer inn på artiklene deres gjennom tilfeldige nettsøk?

Hva nå?

Kommentarfeltet er stengt.

Abonner på denne bloggen:

Abonner via RSS-feed
Hva er RSS?

..eller, abonner via epost:
“Det er ikke tilstrekkelig å si at politikk er det muliges kunst. Den skal være noe mer. Den politikk som er i pakt med fremtiden, må gå ut på å gjøre mulig i morgen det som er umulig i dag.”
‐ Carl Joachim Hambro
© Det politiske dyr | Theme: Politikkdyr, basert på BloggdesignsTWO av Bloggdesigns.no

Bad Behavior has blocked 2253 access attempts in the last 7 days.