Skrevet av Sverre den 09.07.2015

Den viktigste dommen i år?

Juss, Økonomi 0 kommentarer

corruption

Oslo Tingrett har fattet det som kanskje er den viktigste dommen i år, når de har dømt ledelsen i Yara til solide fengselsstraffer for korrupsjon som har foregått lenger ned i systemet. For første gang dømmes konsernledelsen for korrupsjon de ikke selv var direkte involvert i, noe som for alvor stadfester den plikten ledelsen i et selskap har til å ikke snu seg vekk når de vet eller har mistanke om at slikt foregår i selskapet. Dette er et stort steg framover i kampen mot korrupsjon i norske selskaper. Problemet hittil har vært at alle vet at så lenge man ikke selv har hatt hånda på pengene så vil man ikke bli stilt personlig ansvarlig for slikt. Selskapet kan risikere en foretaksstraff, men det blir småpenger sammenlignet med den fortjenesten (med påfølgende bonuser til ledelsen) man kan ha. Når ledelsen nå er nødt til å leve med det at de kan havne bak lås og slå i lengre tid for å ta lett på dette, så er det plutselig noe de må ta mer alvorlig. 

Eva Joly og lederen i Adressa i dag (ikke på nett) er blant de som hyller denne dommen.

Dommen vil vel sikkert bli anket til både lagmannsretten og kanskje høyesterett. La oss håpe at resten av det norske rettsvesenet også gir dette den behandlingen det fortjener og viser oss at også den som går på jobb i slips og hvit skjorte risikerer straff dersom de ikke utfører jobben sin på en ærlig og redelig måte. La oss også håpe at dette er den første i en rekke dommer som tar tak i en rekke systematiske samfunnsproblemer som følger av at uredelighet blant næringslivsledere ikke får konsekvenser man bryr seg om.

(Foto: Stockmonkeys)

Hva nå?

I samme kategori:

    Ingen andre innlegg i kategorien.

Kommentarfeltet er stengt.

Abonner på denne bloggen:

Abonner via RSS-feed
Hva er RSS?

..eller, abonner via epost:
“- I mean, okay, fine, Hitler's industrial policy was bad, right, but I could forgive him for that, you know? The thing that really bothers me about Hitler was the genocide.”
‐ Megan McArdle
© Det politiske dyr | Theme: Politikkdyr, basert på BloggdesignsTWO av Bloggdesigns.no

Bad Behavior has blocked 2524 access attempts in the last 7 days.