Skrevet av Sverre den 02.03.2010

Hev grensen for momsfri import!

Forbrukeropplevelser, Skatt og finans 3 kommentarer

Dagens grense for momsfri import på kr 200 er håpløst lav. Det er ikke momsen i seg selv som er problemet, men kostnadene ved å få betalt den. I dag er det ikke uvanlig at jeg betaler like mye i omkostninger for fortolling som jeg betaler  i moms for å få importert en eller annen småvare som er vanskelig å få kjøpt i Norge.

I går fikk jeg to pakker i posten. Den var bestilt fra et tilsynelatende norsk nettsted, Allposters.no, og inneholdt noen t-skjorter. Når jeg først var inne på den nettbutikken hadde jeg også slengt med en filmplakat i samme bestilling. Det var selvsagt ikke før jeg hadde betalt og bestilt jeg kunne se vilkårene som viste at denne pakken ville bli sendt fra utlandet og at de ikke kunne garantere at jeg ikke ville måtte betale toll. Moms for EU-området var imidlertid inkludert i prisen.

Selvsagt endte jeg opp med å måtte punge ut for moms. I seg selv helt greit. Problemet var selvsagt at butikken hadde splittet pakken opp i to sendinger. På den ene måtte jeg betale 106kr til posten for å få betale 350 kr i moms. For den andre måtte jeg betale enda 106 kroner til posten for å betale 57 kr i moms (!!).

Enten må Posten og Tollvesenet pålegges å sørge for gratis fortolling, eller beløpsgrensen på 200kr for momsfritak på import må heves. Dagens grense ble ikke satt for forbrukernes del, men av administrative årsaker for Tollvesenet. Når transaksjonskostnadene overstiger det man betaler i moms skaper dette ikke “like konkurransevilkår” for norske bedrifter men er et hinder mot internasjonal handel som skader forbrukerne. Da er det på tide å ta hensyn til disse.

Hva nå?

I samme kategori:

    Ingen andre innlegg i kategorien.
Tore Vånge

Helt enig!

Jeg vil i tillegg påpeke forskjellsbehandlingen av forskjellige kulturelle medium. Bøker er unnlat toll, mens musikk, som LP-plater og cder, tydeligvis ikke er regnet som kultur. Underlig spør du meg.

Skrevet den 02.03.10
sverrebm

Kommer tilbake til det spørsmålet i et eget innlegg, men begrunnelsen for det er beskyttelse av det norske språket gjennom bevaring av det trykte ord eller noe i den dur. Det enda mer interessante er at det trykte ord på engelsk tydeligvis bevarer språket bedre enn norske ord på en leseplate eller PC-skjerm. Det er det nemlig moms på…

Skrevet den 02.03.10
Canon EOS M10

Canon EOS M10

Det politiske dyr » Hev grensen for momsfri import!

Skrevet den 22.07.17

Abonner på denne bloggen:

Abonner via RSS-feed
Hva er RSS?

..eller, abonner via epost:
“- I mean, okay, fine, Hitler's industrial policy was bad, right, but I could forgive him for that, you know? The thing that really bothers me about Hitler was the genocide.”
‐ Megan McArdle
© Det politiske dyr | Theme: Politikkdyr, basert på BloggdesignsTWO av Bloggdesigns.no

Bad Behavior has blocked 2524 access attempts in the last 7 days.