Skrevet av Sverre den 02.04.2009

Høyres sykehusstrategi

Norsk politikk 0 kommentarer

Anders Horn i Klassekampen (kun på papir s.4, eventuelt hos Atekst for de av oss som har tilgang) skriver i dag at Høyre har startet valgkampen med å gå etter det de mener er et svakt punkt hos Arbeiderpartiet, nemlig private løsninger i det offentlige helsevesenet. Hvis det er et slag mellom offentlige og private sykehus som skal dominere valgkampen så er jeg tilbøyelig til å si: Bring it on! Her bekymrer jeg meg ikke over at Arbeiderpartiets utvalgte menn og kvinner kan holde stand.

Klassekampen beskriver angrepet slik:

Høyre har bestemt seg for at helse og sykehussektoren skal på dagsordenen i valgkampen, og gårsdagens spørretime var ikke noe unntak fra stormløpet.

Det startet med Høyres ulovlige TV-reklame. Den handlet om helsesektoren, der Høyre mener å kunne pirke den rødgrønne regjeringen der det kiler aller mest, nemlig på P-ordet.

Høyres ikke spesielt dårlige poeng er nemlig at antallet private helseforsikringer, og antallet personer som kjøper seg forbi helsekøene, øker. Dermed fører lange helsekøer i seg selv til privatisering. Og det er altså Høyre imot. Derfor vil de – tata! – at staten skal ta i bruk private sykehus for å løse helsekøene.

Og det var dette som var Høyres angrepspunkt mot helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen i spørretimen i går også.

Fra stortingsreferatene kan vi lese oss til hva Bjarne Håkon Hanssen svarte i Stortingets spørretime:

Jeg har lagt merke til at Høyres svar på alle disse spørsmålene er private løsninger. Sist da jeg møtte Lønning i salen, var det atrieflimmer, altså hjerteflimmer, som var den store saken og spørsmålet om å bruke f.eks. Feiringklinikken til å løse det problemet. Jeg har gått positivt inn i dette og sett på den muligheten. Da er situasjonen den at i Norge er fagmiljøet knyttet til atrieflimmer veldig lite. Her i Oslo er det f.eks. to leger som kan behandle atrieflimmer. Da blir ikke løsningen på det problemet å flytte en av de legene ut til Feiringklinikken. Det eneste man da løser, er at vedkommende sannsynligvis får en million kroner mer i lønn.

Som sagt – jeg frykter ikke Høyres valgkamstrategi hvis den er å satse på private sykehus. Det er faktisk noe jeg tror de fleste mennesker i Norge ikke ønsker seg. Når det er sagt er det mye som kan gjøres bedre i norsk helsevesen. En av de tingene som bør gjøres er å få kontroll med en New Public Management-tankegang som har gått over styr, enten slik Senterpartiet foreslår eller på en annen måte.

Hva nå?

Kommentarfeltet er stengt.

Abonner på denne bloggen:

Abonner via RSS-feed
Hva er RSS?

..eller, abonner via epost:
“In democracy it's your vote that counts; In feudalism it's your count that votes.”
‐ Mogens Jallberg
© Det politiske dyr | Theme: Politikkdyr, basert på BloggdesignsTWO av Bloggdesigns.no

Bad Behavior has blocked 3153 access attempts in the last 7 days.