Skrevet av Sverre den 23.09.2009

Har SV lært seg å forhandle?

Norsk politikk, Valg09 2 kommentarer

Det er ikke bare hvem som skal være medlemmer av regjeringen det skal forhandles om etter valget. Det skal også forhandles om politikk. Jeg vet ikke om det skal forhandles på Soria Moria denne gangen også, eller om de bruker møterommet på Statsministerens kontor, men det kommer nå litt på det samme. Bård Vegard Solhjell omtaler det i alle fall som Soria Moria 2, og han er en av dem som skal forhandle.

Når han sammen med Kristin Halvorsen og Audun Lysbakken skal inn og forhandle så håper jeg de har lært av forrige gang og av dette valget. Jeg håper SV satser på forskning og høyere utdanning, miljø og innvandrings- og asylpolitikken.

Senterpartiet er durkdrevne i gamet. De er jo norges regjeringskoalisjonsparti nummer en og har deltatt i både borgerlige og rødgrønne flertalls- og mindretallsregjeringer. De vet hvordan de skal te seg som lillebror i en koalisjonsregjering og de får gjennomslag og tjener oppslutning på det. En kommentator (tror det var Kyrre Nakkim?) beskrev i løpet av valgnatten hvordan Senterpartiet kom med sine spissede krav i forhandlingene mens SV som aldri har vært annet enn et opposisjonsparti brettet ut hele partiprogrammet på bordet og sa “her er våre standpunkter”.

Det er nok mye av grunnen til at det har gått som det har gått med SV i dette valget. De har få saker de kan peke på som “SV-sakene” i regjeringen. Når man sitter i regjering med et Arbeiderparti som alltid har jobbet for barnehagene så viser man seg ikke fram med å satse på det samme. Jeg håper SV denne gangen vil komme til forhandlingsbordet med mer erfaring og et utvalgt knippe saker de vil kjøre hardt på. Da håper jeg de velger blant SVs hjertesaker der de faktisk er uenige om prioriteringene med Arbeiderpartiet.

Jeg mener det er tre områder der SV kan markere seg og der de faktisk har sjanse til å påvirke politikk som ville blitt mye svakere uten deres press:

  • Forskning og høyere utdanningAlle snakker varmt om det, men dessverre er det et område som har hatt en tendens til å falle igjennom når det skal prioriteres opp mot andre gode formål. Her har SV sjansen til å gjøre en forskjell, både for å sikre Norges framtid og gjenerobre velgere blant akademikerne.
  • Miljø – SV fremstår som et parti som er mer opptatt av miljø enn økonomisk vekst og har muligheten til å være et viktig korrektiv til sine samarbeidspartnere som har en tendens til å prioritere næringsliv, særlig i distriktsnorge. Oljeboring i Lofoten og CO2-kutt også innenlands er områder der press fra SV kan gjøre mye.
  • Innvandring – Er det ett område i politikken der jeg faktisk skjemmes over mange av uttalelsene og deler av politikken fra eget parti er det på dette området. Vi må få slutt på en populistisk politikk og konfronterende retorikk der man kaster alle prinsipper om solidaritet og medmenneskelighet for å prøve å erobre poeng fra Fremskrittspartiet. Og det har kommet signaler fra arbeidergutta fra Oslo Øst og Senterpartiets Ola Borten Moe om at de vil bli tøffere. Vær så snill og sørg for at han tar feil når Kyrre Nakkim spår at en tøffere Ap-linje vil vinne fram i dette spørsmålet?

Så, Kristin, Audun og Bård Vegard: Gå inn i forhandlingene med fokus på viktige SV-saker der det er mulig å presse Ap til en kursendring. “Pick your battles” og kom ut av forhandlingene med noen viktige seire for SV som både vil styrke dere i kommende valg og sørge for at regjeringen fører bedre politikk!

Hva nå?
apedog

Jag säger bara:

http://apedog.wordpress.com/2009/10/07/nasty-thoughts/

Skrevet den 08.10.09

Abonner på denne bloggen:

Abonner via RSS-feed
Hva er RSS?

..eller, abonner via epost:
“If you tolerate this; then your children will be next.”
‐ Manic Street Preachers
© Det politiske dyr | Theme: Politikkdyr, basert på BloggdesignsTWO av Bloggdesigns.no

Bad Behavior has blocked 385 access attempts in the last 7 days.