Skrevet av Sverre den 03.06.2009

Hvorfor skal vi ha en separat NRK-lisens?

Norsk politikk 6 kommentarer

old televisionJeg er helt for at vi skal betale for å ha en allmennkringkaster i norge uten reklame og betaling for bruk. Jeg er også tilhenger av at vi skal finansiere den minst like godt som vi gjør i dag. Jeg har imidlertid tenkt mye opp igjennom årene på hvorfor det er så viktig at NRK-lisensen ikke kreves inn som skatt slik vi gjør med det meste annet vi ønsker å finansiere kollektivt.

Det er bare noen få særinger som meg selv som ikke har TV, og det er tilnærmet ingen som ikke har tilgang på NRK via nett og/eller radio. Jeg er en ganske stor forbruker av NRKs tilbud både gjennom radio, nett-TV og andre internettkanaler. Fordi jeg ikke har TV slipper jeg imidlertid å betale lisens. Med det mangfoldet av medier NRK nå opererer i virker det merkelig at det er TV-mottakeren som skal avgjøre om jeg må betale lisens.

Jeg har lett og lett etter gode motargumenter, men jeg kommer stadig tilbake til at det virker som en mer rimelig ordning å bare kreve inn den samme summen som skatt.

For det første virker det mer rettferdig. Kostnaden blir progressiv som annen beskatning og det blir vanskeligere å snike seg unna.

For det andre virker det enklere å få det til riktig. Det er så få som ikke har TV-mottakere at det virker som mer usikkert å skulle telle disse enn å anta at alle som ønsker det har god tilgang på det meste av NRKs tilbud.

For det tredje vil det bli billigere. NRK bruker i dag flere millioner årlig på å kreve inn lisensen, purre og kontrollere at folk ikke sniker seg unna. Dersom vi sparer inn dette kan det gå til å styrke NRKs tilbud.

Det eneste motargumentet jeg egentlig har hørt er at det er viktig å holde lisensen unna statsbudsjettet for å unngå politisk press på det redaksjonelle innholdet. Når lisensen vedtas årlig av Stortinget som et tilleggspunkt til statsbudsjettet virker dette som et noe tynt skille. Det er andre mekanismer som må ivare ta den uavhengigheten.

Jeg holder muligheten åpen for at det finnes gode argumenter jeg ikke har tenkt på, derfor håper jeg noen der ute kan opplyse meg…

Hva nå?
Eirik

Jeg tror dette bare er en etterlevning fra den tiden det var uvanlig med fjernsyn. Omtrent like relevant i 2009 som luksusavgift på bil.

Hvordan er det løst i andre land med reklamefri almennkringkastninger, Sverieg har lisens så vidt jeg vet, men f.eks. BBC og DR?

Skrevet den 03.06.09
Eirik Uthus

BBC har lisens: http://www.bbc.co.uk/info/licencefee/

Men ja lisensen er knyttet opp mot tv-sett, og det eneste gode argumentet for lisens er at de som ikke har noen tv skal slippe å betale for det.

Hvis det bor flere skattebetalere i en husstand med tv, så er det fortsatt bare den ene lisensen som skal betales. Så en husholdning på tre – fire, må betale mindre pr. pers enn en ensom. Så jeg er også for å fjerne lisensordningen som du ser 🙂

Skrevet den 03.06.09
sverrebm

I følge den engelske wikipedia-artikkelen om emnet (http://en.wikipedia.org/wiki/Television_licence) har 2/3 av de europeiske landene TV-lisens, og det er bare Nederland av de vesteuropeiske landene som så langt har byttet den ut med vanlig skattlegging.

Skrevet den 03.06.09
Marianne

Jeg er mot TV-lisens. Det er bra med en nøytral og ikke-reklame-kanal, det er jeg enig i, men hvorfor skal det kun inndrives lisens for TV-delen av kanalen? Jeg leser NRK på nett, jeg hører på radio, jeg kan se på nett-tv hvis jeg vil, og lætt slippe unna tv-lisens. Enten må de fjerne hele konseptet med lisens, ellers må de lage en radio-internett-tv-cd-dvd-tskjorte-lisens. (De gir ut cder og dvder og t-skjorter, så det må også med.)

Men. Tv-lisensen forsvinner vel samme dag som luksusskatt på bind/tamponger. (Ok, jeg føler meg ganske FrP-isk i dag, ja til alt og alt gratis! (les: uryddig argumentasjon))

Skrevet den 18.06.09
Espen

forbanna lisens.

som student er det nok bare å ha råd til å kjøpe en tv. så skal jeg i tillegg pålegges en avgift for noe jeg ikke engang ser på! det burde i DET MINSTE finnes et valg. betal, og få kanalen vs. dropp det og se på tv2. ingenting(hvertfall lite) gjør meg mer forbanna enn når det tikker inn en jævla regning der de syter og skal ha penger for en tjeneste jeg ikke har benyttet meg av. det er som en liten katte, som går etter deg og piper og syter. har mest lyst til å snu meg og tuppen til hælvete!

Skrevet den 13.10.09
sverrebm

I dag fungerer den ikke som betaling for en tjeneste, men en skatt som kun pålegges dem som eier TV. Da kan man like godt legge det som en skatt på alle mener jeg og i alle fall spare de pengene ekstra det koster å kontrollere og kreve inn.

Skrevet den 13.10.09

Abonner på denne bloggen:

Abonner via RSS-feed
Hva er RSS?

..eller, abonner via epost:
“If voting changed anything, they'd make it illegal.”
‐ Emma Goldman
© Det politiske dyr | Theme: Politikkdyr, basert på BloggdesignsTWO av Bloggdesigns.no

Bad Behavior has blocked 385 access attempts in the last 7 days.