Skrevet av Sverre den 23.06.2009

Nett-inkvisisjonen på vikende front

Blogging, nett og media, Norsk politikk 3 kommentarer

inquisitionSom tidligere nevnt på denne bloggen har de som tjener mye penger på film og musikk gjort et stort Newspeak-kupp[1] gjennom å få hengt begrepet “pirat” på fildeling. Jeg foreslår herved å bruke metoden deres mot dem og  innføre begrepet “nett-inkvisisjon” om det å la private etterforskere få fritt leide til å overvåke og bruke vår egen nett-tafikk mot oss.
Hvordan vet vi at det kommer til å stoppe ved ulovlig fildeling? Det er ikke lenge siden lignende metoder ble brukt i Norge for å etterforske folk med uønskede politiske sympatier[2], hvordan vet vi at ikke noen vil falle for den fristelsen når slik overvåkning har blitt akseptert. Dette er ikke ulikt hva som skjedde med den fryktede spanske inkvisisjonen. Jakten på kjettere ble et påskudd og virkemiddel for å forfølge alle uønskede elementer. Det høres kanskje litt paranoid ut, men det er som sagt ikke lenge siden Lund-kommisjonen avslørte at det hadde foregått omfattende overvåkning av norsk venstreside gjennom det meste av den kalde krigen. Jeg er ikke en som bruker å rope ulv om personvernet i tide og utide, men denne gangen mener jeg det er på sin plass.
Heldigvis er nå nett-inkvisisjonen på vikende front. I går kunne både Dagbladet og Teknisk Ukeblad fortelle om at Datatilsynet endelig har tatt til vettet og sagt nei til ny konsesjon til fortsatt nett-inkvisisjon. De tar konsekvensene av at landets politikere i storting og regjering ikke har gjort jobben sin og fått på plass nødvendig lovgivning. Dette gjelder både opposisjon og posisjon, hverken SV eller Venstre har gjort den jobben de har satt seg fore å få til.
I dag kom en annen oppløftene nyhet. Den svenske inkvisjonsloven kalt Ipred, har ikke ført til mindre fildeling. Etter en liten periode med reduksjon har fildelingen igjen gått opp og er nå høyere enn før loven kom. Musikk- og filmindustriens inkvisisjon virker ikke.
Platekompaniet og Telenor har skjønt det. I stedet for å jobbe mot sine kunder og prøve å tvinge dem inn i sitt eget bruksmønster prøver de heller å finne gode metoder for å selge kundene sine det kundene vil ha. Jeg har begynt å bruke Platekompaniets tjeneste og er så langt godt fornøyd. Den gjør noen av de tingene riktig som iTunes gjør feil. Hvis de fortsetter å videreutvikle tjenesten kan dette virkelig være en del av løsningen. En annen del av løsningen er modellen til Spotify. Dette er en tjenester som rett og slett kan være med og fjerne mye av markedet for ulovlig fildeling. Det virker i alle fall på meg….
Dessverre er ikke alt gull og grønne skoger enda. Nettavisen kan fortelle oss at inkvisisjonen fortsatt kommer til å fortsette inntil videre. Vi får prøve å trosse dem til politikerne tar til fornuften. Vår egen Newspeak er ett godt virkemiddel til dette.
1. Dette er et begrep som kommer fra George Orwells bok 1984, og betyr å sette nye navn på ting for å endre holdnignene til det. Det kjente eksempelet fra 1984 var begrepene “goodsex” om sex mellom ektefeller for å få barn og “sexcrime” om sex for nytelsens skyld.[[1]]
2. Lund-rapporten avslørte hvordan Politiets overvåkningstjeneste hadde overvåket venstresiden i norsk politikk  gjennom hele den kalde krigen. Studentersamfundet i Trondhjem var blant annet et av stedene som var under konstant oppsyn, som vi kan lese av Trond Andresens digitaliserte overvåkningsmappe.[[2]]
Hva nå?
Kim

Stem på de som tar persornvern mest på alvor! I en del sammenhenger er det faktisk ikke slik at jo mer kontroll, jo bedre…

Skrevet den 23.06.09
sverrebm

I dette tilfellet har ingen partier gjort jobben sin når det gjelder personvernet. Jeg håper at noen fornuftige politikere snart tar ansvar.

Skrevet den 23.06.09
Datalagringsdirektivet og nett-inkvisisjonen | Det politiske dyr

[…] Men nå begynner den tilliten å bli tynslitt. Etter de statlige tilsynenes rolle i forbindelse med den private nett-inkvisisjonen begynner jeg nå å tvile på statens rolle til å ivareta personvernet vårt. Skepsisen har nådd […]

Skrevet den 15.07.09

Abonner på denne bloggen:

Abonner via RSS-feed
Hva er RSS?

..eller, abonner via epost:
“If voting changed anything, they'd make it illegal.”
‐ Emma Goldman
© Det politiske dyr | Theme: Politikkdyr, basert på BloggdesignsTWO av Bloggdesigns.no

Bad Behavior has blocked 2520 access attempts in the last 7 days.