Skrevet av Sverre den 10.07.2009

Se mot Marokko?

Internasjonal politikk 0 kommentarer

rabab_amidane2_509_maria_fonfara

Rabab Amidane (foto: Maria Fonfara)

Anne Appelbaum skriver i Dagsavisen (kun i papirutgaven) 4. juli under overskriften “Se mot Marokko” der hun prøvde å framstille Marokko som et land som skiller seg ut. Styrt av en konge som hevder å nedstamme i direkte linje fra Muhammed, men med selvinnsikt nok til å sette ned en “sanhetskommisjon” som skulle rydde opp i de overgrep begått av hans far. “Som eneste land i regionen har Marokko innrømmet å ha begått kriminelle handlinger” skriver hun. Jeg er enig i at vi bør se mot Marokko, men ikke med det blikket Appelbaum foreslår.

Appelbaum og Marokko fikk passene sine påskrevne av Erik Kirkerud fra støttekomiteen for Vest-Sahara noen dager senere. For det første har Marokkos sannhetskommisjoner på ingen måte fungert slik Appelbaum beskriver. For det andre viser ikke Marokko noen vilje til selvkritikk på det området der de har flest svin på skogen, nemlig i forhold til Vest-Sahara, landet de okkuperte i 1975 og har styrt med beinhard hånd siden den gang. FN og menneskerettsdomstolen i Haag har bekreftet Vest-Saharas krav på selvstendighet gjentatte ganger, og blant andre menneskerettsaktivisten Rabab Amidane har dokumentert omfattende menneskerettighetsbrudd, og skapt oppmerksomhet blant annet gjennom sine Youtube-videoer. For dette fikk hun studentenes fredspris i 2009.

[youtube yAoljcQ81vE 425 344]

Marokko er den arabiske verdens eneste okkupasjonsmakt og begår jevnlig grove menneskerettighetsbrudd. Hvis vi skal se til Marokko er det med kritisk blikk for å få dem til å gi Saharawiene de rettighetene de har krav på.

(Takk til ToreO for videotips.)

Hva nå?

Kommentarfeltet er stengt.

Abonner på denne bloggen:

Abonner via RSS-feed
Hva er RSS?

..eller, abonner via epost:
“Freedom of the press is guaranteed only to those who own one.”
‐ A.J. Liebling
© Det politiske dyr | Theme: Politikkdyr, basert på BloggdesignsTWO av Bloggdesigns.no

Bad Behavior has blocked 2524 access attempts in the last 7 days.